Werk maken van vrije tijd

Dagrecreatie. Van groot- naar kleinschalig

Behalve dat in de dagrecreatie de buitenlandse bezoeker is verdwenen, zijn er door de maatregelen ook andere trends te zien. Bijvoorbeeld ‘van binnen naar buiten’.

De trend ‘van binnen naar buiten’ betekent voor een groot deel van de bedrijven (tijdelijke) sluiting: van theaters, musea, bioscopen, casino’s en de horeca. Vaak blijven deze bedrijven ook na de lockdown nog gesloten omdat het niet loont om voor kleine groepen tot 30 personen open te gaan. Sommige draaien met een heel beperkte bezetting. Voor bedrijven met veel ruimte om gasten te spreiden zoals attractieparken, dierentuinen en outdoor sporten is de pijn net iets minder, maar hun marges waren al flinterdun en nieuwe maatregelen kunnen zomaar het laatste zetje zijn.

De dagrecreatiesector heeft niet stilgezeten. Neem de trend om van offline over te schakelen naar online. In sommige sectoren heeft dat een verandering teweegbracht: van live bioscoop naar corona-proof drive-in bioscoop, van live escaperoom naar online Whatsapp breakout gameroom en van live voorstelling naar online voorstelling of virtuele museumtour.

Wat de sector wellicht langdurig kan veranderen is de trend van massa (vooral buiten) naar kleinschalig (binnen én buiten). Corona heeft alle massabijeenkomsten vooralsnog opgeschort, zoals volle concertzalen, volledig gevulde festivalterreinen en stampende & dampende clubs en kroegen. Dit heeft geleid tot meer meetings en feestjes bij mensen thuis of in kleinere ruimtes. Deze trend naar thuis betekent meer online bestellingen en minder horeca, maar ook een verandering naar een kleiner, authentiek gezelschap. Als dat op lange termijn (deels) blijvend is, zou de altijd dynamische leisure-sector voorgoed veranderd zijn.

 

Meer weten?

Wilt u een advies op maat voor uw bedrijf of organisatie? Gré Beekers gaat hierover graag met u in gesprek.

Gré Beekers

Gré Beekers

Ervaren generalist, die breed inzetbaar is in de hele vrijetijdsmarkt

Tel. : 06 5126 5401
Email : g.beekers@zka.nl