Werk maken van vrije tijd

De leukste reistrends van 2020 op een rijtje

December is de maand van terugkijken en vooruitblikken. Dus worden we overspoeld met jaaroverzichten van de beste sporters, de leukste liedjes en de mooiste tv-momenten. En we kijken vol verwachting naar het nieuwe jaar. Daar maken we dan ook weer lijstje van met te verwachten trends. Zo weten we dan een beetje wat ons boven het hoofd hangt. Ook in de reiswereld staat er komend jaar het nodige te gebeuren. ZKA zet de leukste trends in onze sector voor u op een rij.

 

#1: Opkomst van de ’tweede stad’

Ook wel bekend als ‘second-city travel’. Het gaat om het verkennen van minder bekende bestemmingen, om de gebieden waar recreatiedruk (overtoerisme) speelt te vermijden. Want deze hoofdsteden vinden we nu vaak te druk en te duur. Het aantal bedrijven dat functies ontwikkelt om ons ‘second cities/bestemming’ te laten vinden neemt toe. Ook aanbevelingen van bewoners worden hieraan gekoppeld. Wat meehelpt is dat veel low-cost carriers (om andere redenen) op ‘second cities’ vliegen. Vanaf Eindhoven vlieg je in 2020 rechtstreeks naar second cities Debrecen, Kaunas, Zadar, Cluj Napoca en Nador (booking.com, 2019).

#2: Door ‘Flygskam’ de trein in

Het Zweedse woord voor ‘vliegschaamte’ is niet het woord van het jaar geworden, maar kreeg wel mondiale aandacht door de protesten van klimaatactiviste Greta Thunberg. De impact van vliegen op het milieu wordt steeds meer erkend, en de aandacht voor het probleem is dan ook groter dan ooit. Reizigers gaan daardoor meer nadenken over hoe vaak en waarheen ze vliegen. En alsof het niet gekker kan; zelfs KLM heeft haar reizigers gevraagd minder vaak het vliegtuig te nemen. Er zijn inmiddels zelfs partijen die het vliegen binnen Europa geheel willen verbieden. Dit zou een gigantisch effect hebben op toerisme en ‘overtoerisme’ wellicht uit de wereld helpen. Wat er ook besloten wordt, in 2020 zullen steeds meer mensen met de trein op reis gaan.  

#3: Ecotoerisme

Het zijn de jongere generaties die de toekomstige ontwikkeling van het reizen vorm zullen geven. Zij zorgen voor een verschuiving waarbij het milieu, en de manier om dit te beschermen, een veel grotere rol zal gaan spelen. Dat houdt in dat er meer aandacht zal zijn voor ecotoerisme en de - al hierboven genoemde - meer duurzame manieren van reizen. Toekomstige generaties zullen  dichter bij huis blijven en meer milieuvriendelijke opties vragen van hun vakantieaanbieders. (bigseventravel.com, 2019)

#4: Vegan hotels

De impact van klimaatverandering begint naast vervoer ook ‘op locatie’ voor veranderingen te zorgen. Eco-hotels en lodges schieten overal ter wereld als paddenstoelen uit de grond. In deze ‘low-foodprint hotels’ is bijvoorbeeld plastic verboden, worden alleen lokale producten gebruikt en krijg je alleen op verzoek een schone handdoek. In het Verenigd Koninkrijk is recent zelfs het eerste Vegan hotel geopend (ja het bestaat echt!). 2020 gaat voor (nog) meer verduurzaming in de verblijfsrecreatie zorgen.

#5: Grijs op wereldreis

Ook de oudere reizigers maken een ontwikkeling door. Zij kunnen inmiddels overal heen, zijn actief en goed opgeleid en hebben bovendien voldoende middelen. Maar dat is niet nieuw. Wel worden steeds meer vakanties gemeld van grootouders met hun kleinkinderen. En dat is niet vreemd want bijna driekwart (72%) van de grootouders is het erover eens dat tijd doorbrengen met de kleinkinderen ervoor zorgt dat ze zich jong blijven voelen en 71% vindt bovendien dat de jonge ouders van nu tijd nodig hebben zonder hun kinderen. De reizen gaan ook steeds verder weg en worden vaker meer avontuurlijk ingevuld. Een tussenjaar met je kleinkind in Australië, waarom niet? (booking.com, 2019)

#6: Techniek als reisleider

In 2020 zullen reizigers hun keuzes nog meer aan de techniek overlaten. Aanbieders weten immers steeds meer van ons. Van hotels, vliegtuigmaatschappijen, auto-deel-apps tot Google, allemaal hebben ze gegevens over ons als reiziger. Voor velen is dit een angstaanjagende inbreuk op de privacy, maar het betekent ook meer gemak en comfortabelere reiservaringen. Een app als Tripit helpt je bijvoorbeeld door elke stap van je reis te plannen. En facebook, Instagram en andere platforms gebruiken je locatie om met kunstmatige intelligentie informatie te verschaffen over de omgeving waar je rondreist. Door data en de voordelen van kunstmatige intelligentie worden onze reiservaringen dan ook persoonlijker dan voorheen. (Travelnext, 2019)

# 7: De gig-economie in de reiswereld

Vanaf het moment dat je op het vliegveld je Uber (taxi service) of Lyft binnenstapt, betreed je de wereld van de ‘gig-economie’. Dit is de arbeidsmarkt die wordt gekenmerkt door kortlopende contracten of freelance werk in tegenstelling tot vaste banen. En ook hier geldt dat mensen technologie gebruiken om in contact te komen met reizigers door ze een service aan te bieden. Dit is te zien in diensten zoals Airbnb Experiences, waarmee een lokale bewoner je tegen betaling unieke rondleidingen kan geven. Het is ook de Deliveroo bezorger die eten op je hotelkamer afgeleverd of een app die je gebruikt om een ​​massage te boeken. (Bigseventravel, 2019)

#8: Spartaanse vakanties

‘Spartaanse vakanties’ combineren het idee van een minimalistische leefstijl en een digitale ‘detox’. Wie spartaans vakantie wil vieren neemt zo min mogelijk mee en laat zo’n beetje alles dat na 1990 ontworpen is thuis (alleen analoge accessoires dus). Het idee is om mensen zich weer vrij te laten voelen, zowel mentaal als fysiek. In contact komen met jezelf en de omgeving is het hogere doel van deze snel populairder wordende vorm van vakantie. De groei van micro-hotels in het bos, ‘weg van de moderne wereld’, is het bewijs dat deze trend nog meer voeten aan de grond gaat krijgen in 2020.

#9: Space Tourism, we gaan in 2020!

In 2020 wil Virgin Galactic (Virgin Group) bemande ruimtevluchten van 90 minuten gaan aanbieden aan betalend publiek: ruimte toeristen dus. Eigenaar Richard Brandson heeft het plan een hele industrie rondom ruimtetoerisme te starten en wil uiteindelijk zelfs een hotel, met bar en restaurant in de ruimte beginnen. Ook Amazon eigenaar Jeff Bezos’s hoopt in 2020 test vluchten uit te voeren in voorbereiding tot ruimtetoerisme. Space X gaat nog een stapje verder, en wil in 2023 een Japanse biljonair rond de maan vliegen. De overige 100 gasten kunnen tussentijds verblijven in het ‘Von Braun Rotating Space Station’ dat eruit zal zien als een reuzenrad. (Medium, 2019)

#10: Cash-free reizen

Het was niet zo lang geleden dat we reisden met stapels contant geld, reischeques of dat we ons contant geld moesten wisselen tegen waanzinnig hoge tarieven. Hoewel dat in sommige landen nog steeds het geval is, verandert het landschap snel. Voorbij zijn de dagen dat taxichauffeurs je kunnen afzetten met de verkeerde wisselkoers. We beginnen het stadium te bereiken waarin we misschien helemaal geen lokale valuta meer nodig hebben tijdens een buitenlandse reis. Met services zoals Revolut kun je valuta's binnen de app wijzigen en virtuele kaarten gebruiken om services te boeken. ‘Vreemd geld’ verkrijg je gratis door simpelweg de juiste valuta aan te klikken op je telefoon. (Bigseventravel, 2019)

#11: Huisdieren op de voorbank

Nu meer dan de helft (55%) van de wereldwijde eigenaren van gezelschapsdieren zegt dat hun huisdier net zo belangrijk voor hen is als hun kind, is het geen verrassing dat 2020 een nieuw tijdperk voor huisdiergerichte vakanties inluidt. Bijna de helft van de wereldwijde eigenaren van gezelschapsdieren denkt het komende jaar vakantiebestemmingen te kiezen op basis van de mogelijkheid om hun huisdieren mee te kunnen nemen. 49% van hen wil daar ook nog wel extra voor betalen. Als gevolg van deze trend blijft het aanbod van huisdiervriendelijke accommodaties stijgen. Hondenbedden, spa’s voor huisdieren, speciale roomservicemenu’s en zelfs speciaal ontworpen huisdierrestaurants. In 2020 kunnen huisdieren op vakantie zeker een vijfsterrenervaring verwachten. (Expedia.com)

#12:  Slo-Mo is de nieuwe #FOMO

In plaats van de constante angst om iets te missen (FOMO) en zoveel mogelijk te proberen te doen in weinig tijd, staat reizen in 2020 in het teken van SLO-MO, langzaam op reis. Volgens cijfers van booking.com (2019) is bijna de helft van de reizigers van plan langzamere vervoersmiddelen te gebruiken en zou 61% liever een langere route nemen om meer van de reis zelf te genieten. Unieke manieren van reizen worden populairder komend jaar. 64% geeft aan graag ‘terug in de tijd’ te willen gaan door een historische treinreis te maken (bijv. Flying Scotsman, Orient Express). Kijk uit naar een jaar van langzaam en speciaal reizen. (booking.com, 2019)

#13 : Spelen om tot rust te komen

Tot slot: in 2020 gaan we meer spelen. Spelletjes zijn weer hip. Hoe oubolliger, hoe beter. Het aantal jeu-de-bouleshallen en spelletjescafé’s neemt snel toe. Risken kan weer en ook de sjoelbak mag van zolder. Tijdens een spelletje komen de online overactieve millennials en ‘digital natives’ weer even tot rust. Spelen doe je samen en zorgt voor verbinding en ontspanning. En op vakantie nemen we graag de reisedities mee. Veel speelplezier! (fd.nl, 2019)  

 

Onze specialist(en)

Anna Wester

Een geboren verbinder en communiceert soepel met mensen van alle niveaus

Tel. : 06 8684 6690
Email : a.wester@zka.nl