Werk maken van vrije tijd

De thermometer erin: Zwolle evalueert het vrijetijdsbeleid

Een route uitstippelen is goed, maar het kan nooit kwaad om onderweg nog eens te kijken of je goed rijdt. Met die insteek nam het team van ZKA samen met de gemeente Zwolle de rapportage over het leisurebeleid in die plaats onder de loep.

Deze rapportage uit 2010 (genaamd Zwolle, historische stad met smaak en dynamiek; ontmoeten, ontspannen, beleven) vormde één van de bouwstenen voor de gemeentelijke beleidsnota Zwolle, een belevenis!, beleidskader commerciële vrijetijdsvoorzieningen. Daarin werden doelstellingen en strategische beleidslijnen geformuleerd voor de periode tot 2025.

Vruchtbare ontwikkelingsgrond
Wethouder René de Heer uit Zwolle was nauw betrokken bij dit project. “We constateerden destijds dat we in Zwolle qua vrijetijdsbeleid wat achterliepen”, herinnert hij zich. “Met name in de voorzieningen die voor ieder weertype geschikt zijn. Hierin wilden we dus voor een heel uitnodigend beleid zorgen. Daarin wilden we niet zozeer zelf actief gaan zoeken naar invulling, want het moet ook een kwestie zijn van vraag en aanbod, maar als een ondernemer met een goed idee richting Zwolle stapt, vindt hij daar een luisterend oor en een vruchtbare ontwikkelingsgrond.” Wie vanaf toen richting de gemeente stapte met leisureplannen, trof daar een actief team dat zeer proactief meewerkte in bijvoorbeeld vergunningen, grondverkoop en bestemmingsplannen.

Inhaalslag
De nieuwe, open houding en de betere organisatie zorgden ervoor dat er in die afgelopen jaren veel is verbeterd. In die periode openden of floreerden in Zwolle verschillende leisure-activiteiten als bioscopen, een bowlingcentrum, speel- en themapark Dinoland en escaperooms. In totaal zijn er 25 nieuwe bestemmingen gerealiseerd, die per jaar al 800.000 meer bezoeken opleverden. Een enorme verrassing voor de gemeente, aangezien in de meest positieve situatie op maximaal 700.000 extra bezoekers werd gerekend. “Die 800.000 gasten resulteerden dan weer in 14 miljoen aan extra bestedingen en 175 FTE aan extra werkgelegenheid”, rekent de trotse wethouder voor. “Maar we zijn er nog niet. Onze binnenstad is een attractie op zich, dus daar zouden we nog wel een extra stadshotel kunnen gebruiken.”

Overigens betekent dit geen ongebreidelde groei. “We moeten geen leegstand krijgen, dus een heel klein beetje reguleren moet gebeuren.”


Positief beeld
Met deze positieve tussentijdse resultaten kijken de beleidsmakers en wethouders met nog meer enthousiasme richting de toekomst. Ook in vergelijking met andere steden komt Zwolle goed voor de dag. Zwolle kan dus op volle kracht vooruit.

 

Passend document
Ook over ZKA is de wethouder bijzonder tevreden. Het rapport bleek een zeer stabiele leidraad voor de route die de gemeente op dit moment bewandelt. “Het is echt een rapportage over Zwolle geworden, met aandacht voor ons eigen dna. Geen algemene visies: je ziet dat er echt zorg en aandacht is besteed aan onze stad.” Voor René de Heer een reden om nog meer mensen naar ‘zijn’ Zwolle te trekken. “Wil je een bestemming in Zwolle bezoeken of misschien zelfs iets bij ons beginnen? Kom gerust langs. Mijn deur staat open voor iedereen die een goed idee heeft voor Zwolle!”