Werk maken van vrije tijd

Een dag op pad met Tom!

Tom is drie jaar geleden gestart bij ZKA als adviseur. Daarvoor heeft hij een promotieonderzoek uitgevoerd aan de Vrije Universiteit en heeft hij ook een aantal jaren in het buitenland gewoond. Nu voelt hij zich als een vis in het water bij ZKA en is hij bij een divers palet aan onderzoeken betrokken.  

Elke dag gaat om half 7 zijn wekker. Tom houdt ervan om vroeg te beginnen en is vaak ook als één van de eersten op kantoor. Rustig opgestart loopt Tom met een appel in zijn hand naar de trein. Tom woont in Tilburg dicht bij het station, een ideale plek om elke dag met het openbaar vervoer naar het werk te reizen. Eenmaal in de trein checkt Tom updates op LinkedIn en zijn e-mail. “Reizen met de trein is ideaal, want je kunt al heel wat e-mails hebben beantwoord voordat je op kantoor bent”, volgens Tom.

Eenmaal op kantoor gaat hij aan de slag met een offerte die later die dag af moet. Een regio wil weten hoe de dagrecreatieve sector in haar regio ervoor staat en heeft ZKA gevraagd om een offerte uit te brengen. “Bij zo’n traject combineren we enquêtes met bedrijfsbezoeken en kijken we of het product van de aanbieders in de regio voldoende aansluit bij de wensen van de inwoners en verblijfsgasten in de regio. Daarmee kunnen wij voor een regio vaststellen of het bijvoorbeeld goed zou zijn om in te zetten op een nieuwe grootschalige attractie, of dat je met het huidige aanbod door slimme verbindingen en kleine aanpassingen in de marketing meer gasten kunt trekken.“

Tom heeft een drukke ochtend, zijn eerste afspraak is met zijn collega Luc. Luc heeft Tom gevraagd mee te kijken naar een onderzoek naar de economische betekenis van toerisme en recreatie. Luc heeft hierover nog wat vraagjes aan Tom over de analyses die hij heeft uitgevoerd. Tom is cijfermatig erg sterk en zijn collega's schakelen dan ook vaak en graag zijn hulp in als het gaat om cijfers. Zijn volgende afspraak is met Gré. Gré is senior adviseur binnen ZKA. “Met Gré werk ik veel samen aan opdrachten in de dagrecreatie. Het kan gaan om haalbaarheidsonderzoeken voor musea of dagattracties, maar ook om het bedenken van nieuwe invullingen voor bijvoorbeeld erfgoedlocaties of recreatiegebieden. Gré zit al lang in het vak en heeft ontzettend veel kennis in huis. Zijn ervaring helpt dus enorm om een scherper antwoord op de vragen van de opdrachtgever te formuleren.” Deze ochtend zitten Gré en Tom samen om de eerste resultaten van een traject voor Museumpark Archeon te bespreken.

Bijna lunchtijd! De tafel wordt gedekt en samen met zijn collega’s schuift Tom aan. Tijdens de lunch wordt er flink bijgepraat over de wedstijd die Ajax de dag ervoor speelde. De meningen over de rode kaarten gaan heen en weer. Vervolgens snelt Tom weer fris terug achter zijn laptop. Terug naar de offerte die Tom vanmiddag moet afronden, voor een regio die wil weten hoe de dagrecreatieve sector ervoor staat. “Moet je aansturen op een nieuwe grootschalige attractie in de regio? Of kun je ook met slimme verbindingen en kleine aanpassingen in de marketing meer gasten trekken? Vragen die ik mag beantwoorden in de offerte.“ De laatste puntjes worden op de i gezet en na wat schakelen met collega’s is hij tevreden over het eindresultaat. Klik… de offerte is weg… spannend. Nu afwachten of er voor onze offerte wordt gekozen…

Vervolgens gaat Tom samen met collega Ronald aan de slag. Ze zitten vanmiddag samen om nog enkele variabelen in de recent gelanceerde barometer te finetunen. Met de barometer kunnen zij de effecten van toerisme op de economie, samenleving en omgeving in kaart brengen. “Het blijft een dynamische tool waarin de laatste details nog worden uitgewerkt. Er zijn al veel werksessies aan te pas gekomen om tot de huidige barometer te komen, de tool bevat namelijk ongeveer 50 variabelen. Vandaag hadden we het over het effect van toerisme op behoud en onderhoud van erfgoed en natuur. Met de barometer kunnen we kwantificeren welk effect de huidige toeristische sector heeft in een gebied. Van daaruit kunnen we ook in kaart brengen wat voor effect een nieuwe ontwikkeling heeft op de balans tussen economie, samenleving en omgeving.”

Tom kijkt naar de tijd en ziet dat hij (zoals eigenlijk elke dag) weer bijna te laat is voor zijn trein. Tom pakt snel zijn spullen in en groet zijn collega’s. “Fijn dat mijn werkplek zo dicht bij het station zit.” In de trein checkt Tom nog even zijn e-mails en klapt zijn laptop dicht. Relax modus aan! Vanavond is het tijd voor de nieuwste film van Pedro Almodóvar, één van zijn favoriete regisseurs. “Dit was toch wel zijn beste film van de afgelopen 15 jaar. Fijn om zo de dag te kunnen afsluiten!”