Werk maken van vrije tijd

Een wervelende werkdag van Ronald Haagen

Het is vrijdagochtend, een kantoordag voor veel collega’s van Seinpost en ZKA en ook Ronald vertrekt vandaag van huis naar kantoor. “Op vrijdagen is het vaak rustig op de weg, heerlijk om zonder file, tijdens het luisteren van de radio, naar kantoor te rijden” vertelt Ronald.

 

Wanneer Ronald aan komt op kantoor is er nog net tijd voor koffie voordat hij samen met collega’s gaat brainstormen over een offerte-aanvraag. Een gemeente is blij met de sterke groei van toerisme, en wil inzichtelijk hebben wat dit de bewoners oplevert (bestedingen en werkgelegenheid), maar ook de mindere kanten komen aan bod (eventuele overlast, parkeren e.d.). Daarnaast is duurzaamheid een steeds belangrijker issue, waar steeds meer toeristen hun keus op baseren. “Het gaat lang niet meer alleen om groei, bestedingen en werkgelegenheid. Maar met zo’n 7% werkgelegenheid is toerisme wel essentieel voor de Nederlandse economie” licht Ronald toe.

 

Onderweg terug naar zijn werkplek wordt Ronald gebeld. Het is een ondernemer die met spoed een haalbaarheidsonderzoek wil laten uitvoeren. Dit is nodig als onderbouwing voor een bestemmingsplanwijziging voor het opzetten van een nieuw horeca-concept. De vragen in dit onderzoek zijn: Hoe onderscheidend is dit concept ten opzichte van de concurrentie? Welke aspecten nemen we mee om een goede analyse te maken? Vragen die Ronald, die veel haalbaarheidsonderzoeken uitvoert, samen oppakt met collega’s die specialist zijn in een branche of regio. ”Onze onderzoeken voeren we vaak uit in teamverband” vertelt Ronald. “Zo kom je tot creatieve ideeën en bekijk je een vraagstuk vanuit verschillende disciplines. Fijn om collega- adviseurs aan boord te hebben die net weer een andere ervaring hebben”. Zo loopt de meeting ten einde. “Zoals wij het in Brabant noemen, een Bosch kwartiertje later dan gepland”, glimlacht Ronald.

 

Na een gezamenlijke gezonde lunch gaat Ronald op pad. Hij bezoekt met collega’s een aantal campings en bungalowparken. Als eerste komt Ronald aan bij een wat ouder vakantiepark. “Daar gaan we aan de slag met de toekomstbestendigheid van het bedrijf. ZKA onderzocht de afgelopen jaren vaak de toekomstbestendigheid van campings en bungalowparken. Provincies, gemeenten en ondernemers weten ons goed te vinden om aan de slag te gaan met de toekomst van het verblijfstoerisme.”

 

Inmiddels is het half 5. Rijdend naar huis telefoneert hij met zijn collega Martine over de effecten van windturbines op het toerisme. “Toeristen hebben hier een verschillende mening over en het effect moet voor elke verandering in het landschap goed worden onderzocht."

 

Eenmaal thuis checkt Ronald zijn e-mail en klapt vervolgens zijn laptop dicht! Een heerlijk lang weekend komt eraan. “In het aankomende weekend ga ik heerlijk relaxen in het chalet van mijn familie.” Ronald merkt dat hij tijdens zijn vrije weekend toch stiekem nog steeds een beetje bezig is met zijn werk. “Trots bekijk ik de vitale camping waarop ik mag verblijven. Bestuderen hoe deze camping leert van de trends en ze toepast in hun eigen onderneming.”

 

Wilt u meer weten over haalbaarheidsonderzoeken of over regionaal economische onderzoeken? Of heeft u een andere vraag over deze onderwerpen? Neem gerust contact op met Ronald Haagen per e-mail of telefonisch op 06 5153 5260.

 

 

Onze specialist(en)

Ronald Haagen

Rationele bedrijfseconoom die meer waarde geeft aan data

Tel. : 06 5153 5260
Email : r.haagen@zka.nl