Werk maken van vrije tijd

Het natuurgebied als sportplek, ontmoetingsplaats, ontspanningsplek of bron van kennis?

Bijna 40 procent van de Nederlanders heeft door Corona vaker een natuur- of recreatiegebied bezocht. Aan de hand van de Leefstijlvinder is dit onlangs nauwkeurig in beeld gebracht. De provincies en adviesbureaus die gezamenlijk de Leefstijlvinder financieren hebben MarketResponse de opdracht gegeven een verdiepend onderzoek uit te voeren naar de natuurbeleving van de diverse leefstijlen.

Veel Nederlanders hebben (her)ontdekt wat natuurgebieden hen kunnen bieden. Uiteraard is dit rust en ontspanning, of het spotten van vogels en wild. Maar de natuur leent zich ook prima voor actief sporten, op pad met familie en vrienden of een stukje zingeving. Wat beweegt jou om een natuurgebied in te gaan?

Het is voor iedereen anders. De één zoekt actie, de ander totale rust, de ander kennis en ontwikkeling. Jouw eigen waarden en behoeftes zijn van grote impact op wát jij in een natuurgebied doet, met wie en welke voorzieningen je wenst.

Samen met Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd en Bureau Buhrs is ZKA Leisure Consultants hiermee aan de slag gegaan. We hebben een vragenlijst opgesteld en deze via MarketResponse voorgelegd aan ruim 1.500 mensen. Vervolgens hebben we gezamenlijk de resultaten geanalyseerd en vertaald naar een handige toolkit Natuurbeleving.

Die toolkit is bijna klaar. Nog even geduld en dan is ze voor iedereen beschikbaar via Leefstijlvinder.nl. De toolkit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het functioneren van een natuur- of recreatiegebied: overheden, ondernemers, terreinbeherende organisaties, onderzoekers. De toolkit gaat in op de 7 typen natuurbelevers: wie zijn ze, wat willen ze, wat doen ze. De toolkit geeft ook een stappenplan hoe je voor je eigen natuurgebied kunt bepalen welke doelgroep relevant en interessant is: wat biedt het natuurgebied, welke voorzieningen zijn er, wie komen er op af en wie wil ik dat er op afkomen?

Want elke natuurbelever heeft zijn eigen wensen. Benieuwd wie de natuur helemaal ontdekt heeft als plek om te sporten? Wie vooral kennis opdoet? Wie een natuurgebied vooral ziet als een plek waar je vrienden kunt ontmoeten? Binnenkort kunt u dit allemaal terugvinden in de toolkit Natuurbeleving die beschikbaar komt via www.leefstijlvinder.nl. En tot die tijd: kijk alvast op de website bij de data en u kunt alvast de eerste inzichten opdoen.

Met dank aan de prettige samenwerking met Marketresponse, Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd en Bureau Buhrs en natuurlijk de financiering van de deelnemende partijen!  

Bron: Pixabay


Wilt u meer weten over de Leefstijlvinder in het algemeen of de toolkit Natuurbeleving in het bijzonder, onze adviseur Jikke van Haeften vertelt u er graag meer over! Ze is te bereiken via j.vanhaeften@zka.nl of 06 1532 2011.

Jikke van Haeften-De Jonge

Jikke van Haeften-De Jonge

Gaat samen met de opdrachtgever voor het beste resultaat voor een regio of bedrijf

Tel. : 06 1532 2011
Email : j.vanhaeften@zka.nl