Werk maken van vrije tijd

Intercontinentale markt

Tot 2019 snelgroeiende markt

Alhoewel de meeste toeristen in Nederland uit eigen land of één van de buurlanden afkomstig zijn, neemt het aantal intercontinentale passagiers dat naar Nederland komt steeds verder toe. Zo verdubbelde tussen 2012 en 2019 het aantal overnachtingen van Aziatische gasten, nam het aantal Afrikaanse en Amerikaanse bezoeken (inclusief Zuid-Amerika) beiden toe met ruim 70%. Ook van de andere kant van de wereld - Australië en Nieuw-Zeeland - kwamen 500.000 overnachtingen, een groei van bijna 50% sinds 2012.

In totaal nam het aantal overnachtingen van intercontinentale passagiers toe van circa 4,5 miljoen overnachtingen tot circa 8,0 miljoen overnachtingen in 2019. Alleen in 2019 groeide het aantal overnachtingen al met 800.000. Daar profiteerden vooral de hotels in Amsterdam: 5 miljoen van de 8 miljoen overnachtingen van de wereldreizigers vond in 2019 in Amsterdam plaats.

 

In 2020 zeer forse daling

Vanaf maart 2020 gooide corona roet in het eten en daalde met name het intercontinentale passagiers zeer sterk. Voor Amerikanen, Aziaten en inwoners van Australië en Nieuw-Zeeland was dit circa 80% minder (tot en met augustus 2020 vergeleken met 2019). De afname van Afrikanen was iets minder met 70% minder overnachtingen. Deze cijfers zijn fors. Als de maanden januari en februari buiten beschouwing gelaten worden (toen waren de aantallen  gasten nog op niveau) is het intercontinentaal bezoek aan Nederland ontzettend uitgedund: de overnachtingen van bezoek van alle continenten is met 90% of meer gedaald, voor inwoners van Australië en Nieuw Zeeland is dat zelfs 95%.

Net zoals Nederland veel landen geel of oranje kleurt in verband met het corona-advies en reizen afraadt, adviseert bijvoorbeeld de regering-Trump al sinds maart Nederland niet meer te bezoeken in verband met een hoger besmettingsgevaar. Omgekeerd mogen Europeanen, uitzonderingen daargelaten, de Verenigde Staten niet meer bezoeken.

 

Geen opleving afgelopen zomer

Waar binnenlandse vakanties in Nederland in de zomer nog een opleving kenden en veel Duitsers en Belgen Nederland toch nog voor vakantie bezochten in de periode dat het gevaar van corona beperkt was, geldt dat dus niet voor intercontinentale gasten. Die bleven vrijwel allemaal weg. Dat kan er mee te maken hebben dat Nederland relatief veel besmettingen kent, lange reizen worden vermeden en intercontinentale gasten veel waarde hechten aan veiligheid.

 

Herstel verwacht in 2023 of 2024

Het herstel van de markt voor intercontinentale gasten hangt af van zeer veel factoren. De komst van een vaccin, maar ook de lokale corona-situatie in overzeese landen in 2021 zijn hier bepalend. Het merendeel van intercontinentale gasten in Nederland (bijna 90%) komt uit het Amerikaanse continent of Azië. De internationale luchtvaartorganisatie IATA verwacht echter pas een volledig herstel van het internationale vliegverkeer in 2024. Op 25 november jl. gaf de IATA aan dat op korte termijn (2021) de sterkste groei van het vliegverkeer wel in Azië valt te verwachten. We verwachten op grond van het internationaal vliegverkeer dat ook Nederland een herstel van het aantal intercontinentale gasten in 2023 of 2024 tegemoet kan zien.

 

Meer weten?

Wilt u graag een advies op maat voor uw bedrijf of organisatie? Neem dan eens contact op met Ronald Haagen

Ronald Haagen

Ronald Haagen

Rationele bedrijfseconoom die meer waarde geeft aan data

Tel. : 06 5153 5260
Email : r.haagen@zka.nl
Bennie Roelands

Bennie Roelands

Doorgrondt als bedrijfskundige graag alle ins & outs van een sector of bedrijf

Tel. : 06 5392 9885
Email : b.roelands@zka.nl