Werk maken van vrije tijd

Natuur als mogelijkheid om te ontsnappen

De media hebben er uitgebreid over bericht: over de drukte in de natuurgebieden en de overlast die dat heeft veroorzaakt. Maar er zijn ook andere gevolgen van de corona-crisis op het natuur-aanbod in Nederland.

Voor veel Nederlanders heeft de natuur een wezenlijke rol gespeeld tijdens de lockdown. Mensen trokken massaal de bossen en duinen in om te ontspannen en tot zichzelf te komen. In onderzoek, dat Motivaction deed in opdracht van Vogelbescherming Nederland, gaf 62 procent van de ondervraagden aan dat ze de stressvolle tijd van de lockdown beter zijn doorgekomen doordat ze konden ‘ontsnappen’ in de natuur. Vogelbescherming roept de overheid daarom op extra te investeren in groen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mensen behoefte hebben aan meer groen in hun nabije omgeving en aan groen van betere kwaliteit. Daarbij gaat het niet alleen om Nationale Parken en natuurgebieden, maar ook om stadsparken.

 

Herwaardering van groen dichtbij huis

 

De crisis heeft geleid tot een herwaardering van het groen dichtbij huis. Dat merken natuurorganisaties ook heel duidelijk. Staatsbosbeheer voert nu zelfs campagne om ook eens in onbekende natuurgebieden te gaan wandelen of fietsen. Neem als voorbeeld regio Noord-Limburg: het advies van Staatbosbeer is om de Nationale Parken zoals de Meinweg en De Peel links te laten liggen en vaker te kiezen voor een onbekende parel. In dit geval worden de Schadijkse bossen bij Meterik, het Bergerbos in Afferden en Groene Woud bij Swalmen aangeraden.

 

Waar je van houdt, dat ga je beschermen

 

Doordat mensen de natuur in hun omgeving veel meer op waarde zijn gaan schatten, wordt natuur minder als iets vanzelfsprekend gezien. De bezoekers zijn meer gepassioneerd geraakt over de natuur in hun eigen leefomgeving doordat ze er - bijna gedwongen- meer van hebben geconsumeerd. Mede daardoor is de fondswerving van natuurorganisaties succesvoller geweest dan ooit. Bezoekers worden ook fanatieker. Want waar je van houdt, dat ga je beschermen. Mede door de inzet van social media moeten terrein beherende organisaties nu veel beter uitleggen hoe ze omgaan met boomkap, afschot van wild en ander onderhoud aan de natuur. Vaak zaken die gewoon nodig zijn om een bos gezond te houden, maar voor je het weet gaan mensen volop in protest. Een redelijk onvoorzien gevolg van de coronacrisis.

 

Meer weten?

Wilt u een advies op maat voor uw bedrijf of organisatie? Wouter de Waal gaat hierover graag met u in gesprek.