Werk maken van vrije tijd

Opzet, financiering en actie door Toeristisch Ondernemers Platform (TOP) in Edam-Volendam-Zeevang

Eind 2019 sprak Wouter een zaal vol geïnteresseerde Edam-Volendammers toe over de wijze waarop Texel met toerisme omgaat. De ervaring van Wouter als VVV directeur op Texel, sprak iedereen erg aan. Samen met ondernemers, raadsleden en andere geïnteresseerden is vervolgens intensief ingegaan op de toeristische toekomst van Edam-Volendam. Eén ding bleek duidelijk voor (bijna) alle aanwezigen: het is tijd om in Edam-Volendam werk te maken van toerisme!

Inmiddels is de realiteit drastisch gewijzigd. Sinds voorjaar 2020 is vooral de dijk van Volendam keihard geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Maar er is ook veel werk verzet door het realiseren van het toeristisch platform (TOP). Ook ligt er een gedegen visie, die de basis vormt voor het vervolg. Nu is het tijd om deze visie naar de strategie te vertalen. De centrale vraag die ZKA heeft beantwoord is:

'Welke concrete acties zijn nodig om toerisme in Edam, Zeevang en Volendam duurzaam te ontwikkelen, op welke proposities richten we ons en hoe gaan we dit organiseren?'

Eén van de meest opvallende uitkomsten is dat de Volendammers zelf vrijwel geen moment hebben gesproken over ‘overtoerisme’. Dit terwijl veel Nederlanders direct zullen denken aan  Amsterdam of Volendam als we het hebben over dit thema. Gezelligheid in het dorp, met vrienden en familie, is waar het om draait. Het belangrijkste wat genoemd werd door de belanghebbenden is dan ook het behoud van deze gezelligheid. Deze moest centraal staan in de duurzame ontwikkeling van toerisme. Ons advies is onder andere gebaseerd op het verhogen van de ambitie op alle vlakken: mooiste muziekmuseum van Nederland, leukste Vissershaven van het Land, top-architecten en vormgevers, de beste en meest originele souvenirwinkels van Nederland, met de side note: laat ‘bestuurders’ besturen en ‘doeners’ in actie komen. Zo kan iedereen zijn eigen kwaliteiten optimaal inzetten in het verder ontwikkelen van toerisme in Volendam-Edam-Zeevang, en blijft de kwaliteit en de gezelligheid van het dorp behouden.

Sanne Westerink

Sanne Westerink

Positief ingestelde verbinder met een frisse kijk op toeristische vraagstukken

Tel. : 06 8684 8460
Email : s.westerink@zka.nl