Werk maken van vrije tijd

Tip voor musea

Die grote groep Nederlanders die nu dus in eigen land blijft, wat betekent dat voor musea? De alarmerende geluiden vanuit de cultuursector zijn bekend. Een deel van die zorgen was al voor de coronacrisis actueel. Bezuinigingen hebben musea immers al lange tijd gedwongen steeds meer eigen inkomsten te verwerven terwijl de kosten oplopen (denk aan de organisatie van blockbusters, de kosten van veiligheid, etc.). Ook de vergrijzing van het vrijwilligersbestand brengt hogere kosten met zich mee. Bovendien blijkt de groei in bezoekersaantallen van voor de crisis ongelijk verdeeld over het land. Vooral gebieden met grote toeristenstromen profiteren, maar elders in het land zien we dat veel musea in de problemen zitten, vooral de kleinere en middelgrote musea die grotendeels afhankelijk zijn van vrijwilligers en bezuinigende gemeenten. 

 

Wat opvalt is dat veel mensen die een buitenlandse citytrip maken geen standaard museumbezoekers zijn. Maar als ze op hun bestemming zijn, bezoeken ze wel het Louvre, het British Museum of het Vaticaan-museum. Waarom ze dat doen? Omdat die musea sterk met de stad verbonden zijn. Door slimme totaalarrangementen te maken met hotel- en horeca-aanbieders, citytours en dergelijke kun je deze doelgroep ook in Nederland eerder verleiden tot een museumbezoek.
Een andere optie is het verhogen van het herhaalbezoek. Bij museumbezoek kun je ze een tweede bezoek tegen sterk gereduceerd tarief aanbieden met als verleider een nieuwe expositie en bijvoorbeeld koffie en gebak.
Tenslotte kan je als museum kijken of je een link kunt leggen met partner-musea in het buitenland die nu tijdelijk niet bezocht kunnen worden. Op die manier ervaart de bezoeker toch nog een soort van voorpret van buitenlandse vakanties in de toekomst.

 

Meer weten?

Wilt u een advies op maat voor uw bedrijf of organisatie? Merlijn Pietersma gaat hierover graag met u in gesprek.

Gré Beekers

Gré Beekers

Ervaren generalist, die breed inzetbaar is in de hele vrijetijdsmarkt

Tel. : 06 5126 5401
Email : g.beekers@zka.nl