Werk maken van vrije tijd

Welkom in het team: Joost Gieling

Joost Gieling heeft al heel wat van de wereld gezien voordat hij bij ZKA aanklopte. Na een online zoektocht viel zijn oog op een vacature bij ZKA, en nu is alles in kannen en kruiken. De 32-jarige Assenaar gaat het ZKA-adviseursteam versterken.

Joost heeft een interessante scholingscarrière achter de rug. Zo studeerde hij in Groningen en Wageningen, en onderzocht hij de wisselwerking tussen maatschappij en cultuur. Hij onderzocht de invloed van de joodse cultuur op Wenen en verdiepte zich in het Midden-Oosten en internationale betrekkingen. Verder vormt geschiedenis een rode draad in zijn leven: Joost heeft geschreven voor de Drentse Historische Vereniging en hield zich daar bezig met erfgoedadvies. Ook specialiseerde hij zich in toerisme en vrije tijd tijdens zijn studie culturele geografie.


Balans en vrije tijd
“Ik voel me enorm verbonden met leisure”, legt Joost uit. “Maar het is niet zo dat ik uit een recreatie-ondernemersgezin kom of in een pretpark geboren ben. Het is de culturele kant die mij enorm aanspreekt. Hoe kan toerisme invloed hebben op steden? Kan het zelfs steden veranderen? Wat voor positieve impact heeft recreatie op deze gebieden? En, natuurlijk, wat voor controversiële kanten kunnen eraan zitten? Dat zoeken naar de balans vind ik ontzettend interessant.”


Gepromoveerde op pad
Met zijn promotie aan de Universiteit in Groningen op zak is Joost nu klaar voor zijn taak bij ZKA. Verder zal hij ook meewerken aan projecten bij zusterbedrijf Seinpost. Hij dacht in het verleden al mee bij de ontwikkeling van plattelandsgebieden: eerder schreef hij al stukken voor dorpsvisies in Groningen. Zijn roots liggen immers in het noorden van het land. “Ik zal in het begin wel vaak te vinden zijn op het kantoor van ZKA om iedereen te leren kennen”, voorspelt hij. “Maar daarna zal ik waarschijnlijk vaker op locaties door het hele land reizen om mijn werk uit te voeren.”

 

Reislustig
En dat door het hele land reizen zal voor Joost geen probleem zijn. Want reizen is zijn lust en zijn leven: Joost bezocht Japan, Australië, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Canada, Egypte én de meeste landen van Europa en Zuid-Amerika. Begin dit jaar vertrok hij voor twee weken naar Mexico. “Ik denk dat het heel goed is om op de hoogte te zijn van wat er elders in de wereld gebeurt”, legt hij uit. “Het is goed als je een wijde blik hebt en kunt zien hoe alles onderling anders is.”
Met deze brede achtergrond en specialismen kan het niet anders dan dat Joost aan het begin staat van een succesvolle carrière. En natuurlijk het begin van wéér een nieuw avontuur!