Weverijmuseum klaar voor de toekomst

Het Weverijmuseum verbeeldt al 40 jaar het rijke textielverleden van Geldrop en is zo een cultureel begrip in Noord-Brabant en zelfs in heel Nederland. Dat deed het museum tot op heden volledig met vrijwilligers. De laatste jaren is het museum echter voor steeds grotere uitdagingen komen te staan qua toekomstbestendigheid. Wij stelden voor het museum een businesscase op, waarin we ook enkele toekomstscenario’s schetsten. Hieruit koos het museum, in afstemming met de gemeente Geldrop-Mierlo , een passende aanpak voor meer professionalisering en betere profilering in de regio.

Opdrachtgever(s) Gemeente Geldrop-Mierlo
Gemeente Geldrop-Mierlo
Vrijetijdseconomie en toerisme Cultuur, musea en erfgoed Bezoekerseconomie Visie Door dit project geïnspireerd? Contacteer onze specialist
Spoelen

De uitdaging

Hoe blijf je als museum voldoen aan alle verplichtingen die gelden voor een geregistreerd museum zonder aan culturele en maatschappelijke relevantie in te boeten? Hoe houd je tegelijkertijd je organisatie en exploitatie op orde? De wisseltentoonstellingen van het Weverijmuseum in de afgelopen jaren zijn populair, maar het is een uitdaging om structureel veel bezoekers aan te trekken. Bovendien is de organisatie van tentoonstellingen complex en dat legt soms een behoorlijke druk op het museum, dat grotendeels afhankelijk is van de inzet van vrijwilligers. De complexiteit zat in het vinden van een scenario met het juiste ambitieniveau. We moesten hierbij rekening houden met de huidige locatie van het museum, waarin geen grootschalige ingrepen mogelijk zijn.

Weverijmuseum
Spoelen
Weverijmuseum Waterrad

Toekomstbestendig met drie scenario’s

Ginder heeft de vragen van het Weverijmuseum in een iteratief proces weten te beantwoorden. We startten met divergeren. Vanuit een analyse van de huidige situatie van het museum, de ‘best practices’, het concurrentieveld en de doelgroepen, kwamen we tot zes potentiële scenario’s. Hierin namen we ook de maatschappelijke effecten en een eerste raming qua exploitatie en investeringen mee.

Door deze aanpak gaven wij het museum de kans om goed na te denken over de eigen ambities en verbeterpunten op zowel inhoudelijk als organisatorisch vlak. Hierna convergeerden wij al deze punten in een goed onderbouwde businesscase. Dit resulteerde in drie toekomstscenario’s die aansloten bij de ambities en het karakter van het museum én bij de ontwikkelingen in de regio.

 

Weefgetouw

Tom Gosens, adviseur bij Ginder licht toe: “We hadden al snel het gevoel dat het museum haar volledige potentieel nog niet benutte. Wat het museum onderscheidt van andere musea, is dat het niet alleen een museum is, maar ook een plek waar het industriële erfgoed nog te beleven is. Bovendien is het een ‘werkend museum’. Er worden met de weefgetouwen eigen producten gemaakt. En het museum trekt zowel mensen uit de eigen regio als toeristen. Dit maakt keuzes tussen verschillende doelgroepen en dus ook verschillende ontwikkelrichtingen mogelijk. Voor alle scenario’s adviseerden we wel een professionaliseringsslag.”

In het traject was niet alleen het bestuur van het Weverijmuseum betrokken, maar ook de interim-directeur, de voormalige vrijwilliger-directeur en een ambtenaar van de gemeente Geldrop-Mierlo. De aanpak zorgde voor open discussies over de profilering in de toekomst en de scenario’s werden door alle betrokken partijen positief ontvangen. Het door het museum gekozen scenario wordt momenteel volop ondersteund door de gemeente, zowel inhoudelijk als financieel. Ginder blijft daarnaast beschikbaar als adviserende partij, zodat de vervolgstappen steeds op koers blijven.

Quotes

“Bureau Ginder heeft ons nog meer enthousiasme gebracht om onze ambities waar te maken!” Joop van der Meij, voorzitter Weverijmuseum

Opdrachtgever Opdrachtgever

BEHAALDE RESULTATEN

Sterkere profilering in de regio

Sterkere profilering in de regio

Het Weverijmuseum wil zich sterker profileren als de museale schakel van de textielindustrie in de Brainportregio. De gemeente Geldrop-Mierlo heeft voor dit ideaal haar steun uitgesproken.

Professionalisering organisatie

Professionalisering organisatie

Om de uitrol van het gekozen scenario te borgen, is er een professionaliseringsslag van de organisatie nodig. Hiervoor ontvangt het museum de (financiële) steun van de gemeente.

Bredere rol in samenleving door educatie, activiteiten en innovatie

Bredere rol in samenleving door educatie, activiteiten en innovatie

Het museum gaat meer activiteiten aanbieden, in de vorm van cursussen, workshops, markten en jaarlijks 1 à 2 wisseltentoonstellingen. Ook gaat het museum met scholen en bedrijven aan de slag om het ambacht in stand te houden en het gebruik van duurzame materialen te stimuleren.

Procesomslag Blauw

ONZE UNIEKE WERKWIJZE

Bij Ginder staan we met beide benen middenin de maatschappij.

We kennen als geen ander de vraagstukken die spelen in gebieden en regio’s. En voor de ondernemers en partijen die er elk hun unieke rol spelen.

Meer over ons?

 

 

 

 

Contactformulier

Vul onderstaande velden en laat een bericht achter. Wij zullen jouw bericht spoedig beantwoorden.

Documenten of tekeningen uploaden
No file chosen
  • Gemeente Arnhem
  • Gemeente Eindhoven
  • Efteling
  • Camping Center Parcs Port Zélande
  • Marketing Oost
  • Gemeente Land van Cuijk