Werk maken van vrije tijd

Sparren met de samenleving

Jikke van Haeften en Gré Beekers begeleidden onlangs voor ZKA een traject in de splinternieuwe gemeente Berg en Dal. Deze gemeente, die in de buurt ligt van Nijmegen, was na de fusie tussen Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn toe aan een nieuwe toeristische visie. Om deze visie bij de wensen van zo veel mogelijk mensen aan te laten sluiten, organiseerde ZKA tijdens het traject een aantal contactmomenten met ondernemers uit de gemeente.

 

“We beginnen met de huidige stand van zaken”, legt Jikke uit. “Hoeveel mensen komen er naar het gebied? Wat besteden ze daar? Hoe staat het ervoor? Dat soort vragen. Samen met de gemeente hadden we vervolgens een aantal thema’s opgesteld. Thema’s waar we verschillende deelpunten aan verbonden. Die thema’s waren Verblijf, Dagrecreatie, Marketing, Samenwerking en Bereikbaarheid. Rondom die thema’s gingen we met elkaar en met de ondernemers in gesprek. We hebben ze gevraagd wat zíj de juiste richting vinden. Want uiteindelijk moeten zij het gaan doen.”

 

Op de bijeenkomst gingen ondernemers met elkaar in gesprek.


Tegenpolen
De twee brainstormsessies vonden een maand na elkaar plaats. Verdeeld in vijf groepen overlegden de ondernemers over de toekomst van hun werk- en leefwereld. “De ene ondernemer had zelf al heel duidelijk voor ogen waar het heen moest in zijn gebied. Maar er waren ook eigenaren die op dat moment pas gingen nadenken over de toekomst. We zagen duidelijk twee kanten: een groep ondernemers die kleinschaligheid hoog in het vaandel had staan, en een groep die inzag dat grote projecten als bungalowparken een stroom aan toeristen zou kunnen opleveren. In Berg en Dal zijn een paar grote activiteiten voor dagrecreatie, zoals het Nationaal Bevrijdingsmuseum, het Afrika Museum en Museumpark Orientalis. En er zijn verblijfsaccommodaties, zoals hotels, Bed & Breakfasts en campings. Maar er is nieuw aanbod nodig van bijzondere, kwalitatieve verblijfsaccommodaties om het aantal overnachtingen te laten stijgen.

De marketingkracht van dat nieuwe aanbod is van groot belang. We merkten een tegenstelling tussen ‘we moeten grootschalig denken en veel toeristen trekken’ en ‘we willen kleinschalig en rustig blijven’. Dat is voor ons heel interessant. Daar wilden we over in gesprek gaan.”

 

Het Afrika Museum is één van de lokale trekpleisters.


Toegankelijk en betrokken
Martine Norden van de gemeente Berg en Dal is heel tevreden over de samenwerking. “De eerste bijeenkomst was het echt alleen maar brainstormen met de ondernemers. Alles konden we bespreken, geen idee was te gek. Er werden ideeën geopperd over de oude scheepswerf, een watertaxi, noem maar op. Ik heb achteraf ook heel goede reacties gehoord op deze bijeenkomsten. Ik vond ZKA bijzonder toegankelijk en betrokken in het hele project. De expertise bracht een visie die zeker door de sector heel erg gedragen wordt. ZKA heeft zich steeds heel professioneel opgesteld, zodat we er samen uit zouden komen. Dat wordt door ons gewaardeerd.”

In vijf deelonderwerpen werd de visie aangepakt.

Tijd voor actie!
De toeristische ondernemers kwamen in allerlei soorten en maten opdraven. Er waren eigenaren van campings of B&B’s, maar ook van rondvaartboten en ijssalons. Mede dankzij hun ideeën ligt er nu een visie die als dé basis dient voor de nieuwe richting die Berg en Dal de komende jaren gaat volgen. Jikke is meer dan tevreden over de uitkomst. “Nu kunnen de ondernemers en de gemeente gaan werken aan hun toeristische toekomst. Dit is nog maar het begin.” Daar is Martine Norden van de gemeente het mee eens. En ook wethouder Sylvia Fleuren , die nauw betrokken was bij het proces en de bijeenkomsten , bevestigt dit: “We willen nu graag aan de slag om de gemeente Berg en Dal te transformeren van trots- tot topbestemming!”

Meer informatie?
Jikke van Haeften gaat graag in gesprek over dit onderwerp. Zij is te bereiken via 06 15322011 /
088 2100 254 of
j.vanhaeften@zka.nl

Onze specialist(en)

Jikke van Haeften-De Jonge

Duidt de achterliggende drijfveren van vrijetijdsgedrag

Tel. : 06 1532 2011
Email : j.vanhaeften@zka.nl