Werk maken van vrije tijd

Vitalisering Verblijfsrecreatie Limburg

In 2017 zijn we gestart met het onderzoeken van de vitaliteit van de verblijfsrecreatie sector in Limburg. Uit het onderzoek kwam een duidelijke conclusie; te veel Limburgse bedrijven missen de aansluiting met de markt. Net als eerder al in andere provincies werd geconstateerd, zijn er uitstekende bedrijven aan de bovenkant van de markt, met voldoende verdiencapaciteit om te investeren en concurreren. Er is een grote middenmoot van bedrijven waar hard gewerkt wordt, maar de onderlaag uit dit ‘peloton’ dreigt de strijd om de vakantiegast te verliezen.

Een flink aantal bedrijven in Limburg doen het top. Zij halen een 9,7 op Zoover. Maar er zijn ook bedrijven die afglijden. Met dit onderzoek heeft de provincie laten zien dat het mogelijk is de sector naar een hoger niveau te tillen. Met een onafhankelijk vitaliteitsmanager die verstand heeft van zaken en niet bedreigend is voor de ondernemer of gemeente. Standaardoplossingen zijn er niet, zo blijkt maar weer uit de pilot. De verschillen tussen de bedrijven zijn hemelsbreed. Dat roept ook vragen op; waarom slaagt de ene ondernemer wel, en de ander op een soortgelijke locatie niet? De vitaliteitsmanager heeft daar inzicht in en beschikt over een gereedschapskist met instrumenten, waarmee we verder kunnen.

Er is geen standaardrecept. Hier is het echt learning by doing. En in dat opzicht heeft deze pilot al veel meer opgeleverd dan alleen perspectief voor de tien onderzochte bedrijven. Wilt u het gehele artikel lezen? Klik dan onderaan op het artikel onder downloads.