Werk maken van vrije tijd

Dashboard Impact Toerisme

Wat voor effect heeft het lokale toerisme? Wat zijn de gevolgen voor economie, leefbaarheid en omgeving? Hoe druk is het nu echt, profiteren naast ondernemers ook de inwoners en is het toerisme wel duurzaam/‘groen’?

 

Toerisme in balans

Het toerisme groeide in de afgelopen jaren sterk in Nederland en tot 2030 wordt (met name door meer buitenlandse toeristen) een jaarlijkse forse groei verwacht. De groei is niet evenwichtig verdeeld over Nederland, maar komt vooral terecht in bepaalde regio’s en in de steden. Op sommige locaties zorgt dit voor veel druk op de (leef)omgeving. De verwachte groei biedt ook enorme kansen, want er zijn nog veel locaties in Nederland met een aantrekkelijk toeristisch aanbod, die nog weinig bezocht worden en zeker zouden kunnen profiteren van de sterke groei van het toerisme.

 

Evenwicht tussen economie, leefbaarheid en omgeving

Toeristische groei vraagt altijd een evenwicht tussen economie, leefbaarheid en omgeving. Daarom zou de lokale impact van toerisme beter inzichtelijker moeten zijn. Is er nu echt overlast door toerisme of is het vooral beeldvorming? Profiteren de ondernemers vooral, of hebben inwoners er ook profijt van (door bijvoorbeeld betere voorzieningen en meer banen)? Hoe druk is het nu echt en is het toerisme wel duurzaam/‘groen’?

ZKA Leisure Consultants kan helpen deze vragen te beantwoorden en heeft hiervoor begin 2020 het Dashboard Impact Toerisme ontwikkeld (DIT).

 

Wat kan DIT voor u betekenen?

Met dit instrument stellen we objectief vast hoe het toerisme in elkaar steekt en wat het effect is op uw kern, dorp of stad. Welk impact heeft het toerisme op de economie, op de samenleving, en op de omgeving? We vergelijken de uitkomst voor uw gebied met die van andere gebieden/gemeenten aan de hand van 50 kenmerken. Zo weet u precies hoe het toerisme ervoor staat en waar bijsturing nodig is. Hiervoor doen wij ook eerste aanbevelingen.

Hieronder vindt u een voorbeeld van de handzame rapportage van het DIT met heldere infographics, conclusies en adviezen hoe u als gemeente verder kunt met het toerisme.

 

 

Recente artikelen

Toerisme is cruciaal voor economie in Steenwijkerland

10 belangrijkste learnings voor een evenwichtige groei

 

Bent u op zoek naar een echte oplossing?

Of nieuwsgierig wat we precies voor u kunnen betekenen? Via de contactgegevens van onze specialisten komt u direct met ons in contact.

Of stuur ons een berichtje via onderstaand formulier.

 

De gegevens zijn verzonden!
Er ging iets mis met het versturen. Probeer het later nog eens.

Onze specialisten

Tom Gosens

Tom Gosens

Adviseur met passie voor dagrecreatie en gespecialiseerd in marktanalyses en structuuronderzoek

Tel. : 06 8683 3223
Email : t.gosens@zka.nl
Ronald Haagen

Ronald Haagen

Rationele bedrijfseconoom die meer waarde geeft aan data

Tel. : 06 5153 5260
Email : r.haagen@zka.nl

Object reference not set to an instance of an object.