Werk maken van vrije tijd

Vitaliteitsscan dagrecreatie

Hoe staat de dagrecreatieve sector er voor qua kwaliteit en toekomstperspectief? Hoe compleet en divers is de samenstelling van het aanbod? Is er voldoende aanbod en is het aanbod in balans, gelet op het aantal inwoners en dag- en verblijfstoeristen? Is het aanbod in iedere deelmarkt (attracties, musea, sportief/outdoor etc.) vitaal? En welk (type) aanbod moet een kwaliteitsslag maken?

Dagrecreatie aanbod bepaalt trekkracht gebied

Het is de dagrecreatieve sector die je vermaak, inspiratie en beleving biedt, die de verblijfsduur van je bezoek kan verlengen, die überhaupt de aanleiding is of kan zijn voor een toerist om voor een destinatie te kiezen. Het is vaak een bepaalde omgeving, historische binnenstad of interessante attractie waar mensen op af komen en die in feite de reden zijn voor een bezoek. Maar ook één van de redenen om in een gebied te gaan wonen. Met andere woorden, de dagrecreatieve sector verdient aandacht!

Drie type dagrecreanten bezoeken uw stad/regio: de eigen inwoner uit gemeente/regio die goed is voor ongeveer 75-80% van de bestedingen, de dagtoerist van verder weg en de verblijfstoerist. Met name de verblijfstoerist weegt het meest bewust de destinatie van zijn vakantie af ten opzichte van alternatieven. Als de dagrecreatieve sector in uw regio of stad niet (meer) in staat is om voldoende gasten te trekken, kunnen op den duur ook overige voorzieningen en óók de verblijfssector onder druk komen te staan.

Met een goed beeld van de dagrecreatie in uw regio wordt het makkelijker om de stip op de horizon op de juiste plaats te zetten.

 

Vitaliteitsonderzoek dagrecreatie als bouwsteen voor een stip op de horizon

Een antwoord op de vragen is belangrijk om gericht te werken aan de regio of stad die u in de toekomst wilt zijn. Een vitaliteitsonderzoek dagrecreatie geeft niet alleen inzicht in de vitaliteit en toekomstbestendigheid van de dagrecreatieve sector, maar gaat ook in op de samenhang met de omgeving. Hierbij kijken we over sectorale en topografische grenzen heen. De mogelijkheden van dagrecreatieve aanbieders worden namelijk mede bepaald door het aanwezige verblijfsaanbod, door onderscheidende natuur en evenementen, én door aanbieders net buiten de regiogrenzen. Ons model houdt hier rekening mee.


ZKA-methodiek sluit aan op de grote diversiteit in dagrecreatief aanbod

Net zoals we dit bij vitaliteitsonderzoek naar verblijfaccommodaties doen, wordt het dagrecreatieve aanbod op kwaliteit en perspectief beoordeeld en daarna in een kwadrant geplaatst (zie afbeelding). Niet iedere aanbieder in de dagrecreatie kan op dezelfde manier worden beoordeeld. De ene aanbieder wordt sterk bedrijfsmatig gerund, de andere aanbieder heeft juist veel maatschappelijke impact en is afhankelijk van subsidies en vrijwilligers. Met deze factoren houdt ons model rekening. Aanbieders worden dus op ‘hun’ manier beoordeeld, waardoor een diagnose kan worden gesteld die aansluit bij de praktijk.

 

Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen?

Maak kennis met deze nieuwe methode van ZKA via de artikelenreeks uit ons drieluik vitaliteit dagrecreatie of neem contact op met één van onze specialisten. 

Deel 1: dagrecreatie is er om het verblijf van toeristen te verlengen
Deel 2: de stad zoekt naar een juiste balans tussen dagrecreatief aanbod voor inwoners en toeristen
Deel 3: het toerisme ontstaat door sterke omgevingskwaliteiten of iconische attracties: verschijnt binnenkort!

Niet missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.

 

 

Onze specialisten

Jikke van Haeften-De Jonge

Jikke van Haeften-De Jonge

Gaat samen met de opdrachtgever voor het beste resultaat voor een regio of bedrijf

Tel. : 06 1532 2011
Email : j.vanhaeften@zka.nl
Tom Gosens

Tom Gosens

Adviseur met passie voor dagrecreatie en gespecialiseerd in marktanalyses en structuuronderzoek

Tel. : 06 8683 3223
Email : t.gosens@zka.nl
Joost Gieling

Joost Gieling

Expert in plattelandsontwikkeling en erfgoed

Tel. : 06 8687 5825
Email : j.gieling@zka.nl

Wilt u ook onze nieuwsbrief als eerste ontvangen?