Werk maken van vrije tijd

Vitaliteitsaanpak

Hoe kan de verblijfssector in onze regio een sociaaleconomisch stuwende sector zijn en blijven? Hoe kunnen we werken aan bevordering van excellente ondernemingen, en tegelijkertijd aan een aanpak voor niet-vitale parken?

 

Aquarium

Verblijfsrecreatie in Nederland is als een aquarium waar steeds nieuw water bij wordt gegoten, terwijl het aquarium geen afvoerkraantje heeft. Het aquarium heeft verschillende lagen water en raakt steeds voller. Onderin is het water troebel; het stroomt niet weg. Toch moet het aquarium schoon en vitaal worden.

Schoner water

Toeristisch geëxploiteerde campings, bungalows, hotels, B&B’s en groepsverblijven hebben een stuwende sociaaleconomische functie. Regio’s zijn hiervan afhankelijk. Daarom zien we marktkansen voor doorontwikkeling en excellentie van de sector, met respect voor natuur, landschap en inwoners. Zo krijgen we nog schoner water bovenin het sectoraquarium. 

 

Troebel water

In onze vitaliteitsscans zien we aan de onderkant van dat aquarium regelmatig niet-recreatief gebruik. Denk hierbij aan permanent wonen of de huisvesting van arbeidsmigranten en sociaal kwetsbare groepen mensen. In sommige gevallen is er sprake van verpaupering, overlast en onveiligheid. We zijn ervan overtuigd dat een deel van het recreatief vastgoed in Nederland dat niet meer toeristisch geëxploiteerd wordt, getransformeerd moet worden naar andere functies. Bovendien moet de maatschappij grip krijgen op de sociale problematiek die op diverse parken schuilgaat.

 

Aquarium schoonmaken

Om schoon water in het sectoraquarium te krijgen is een gedurfde visie en strategie nodig, maar ook een inspirerende doelstelling. Vanuit de vitaliteitsdiagnose werken we hier met onze opdrachtgevers aan, zodat de verblijfssector vitaler wordt. We formuleren concrete doelen en procesaanpakken, we reiken tools aan voor excellente bedrijven en gerichte tools voor regio’s om onderscheidend nieuw aanbod te creëren. En: we ontwikkelen ‘kraantjes’ voor de afvoer van het troebele aquariumwater (bijvoorbeeld door transformatie). Dit doen we door intensieve samenwerking met woning- en parkeigenaren, gemeenten, regio’s en provincies. Tenslotte kunnen we een rol spelen bij het uitvoeren van de aanpak door vitaliteitsmanagement.

 

 

Hebben we voldoende bedden van de juiste kwaliteit in onze regio, gezien de ambities en verwachtingen? Ofwel: hoe vitaal zijn de campings, hotels, jachthavens en bungalowparken? En hoe kunnen we het verder vitaliseren? Merlijn Pietersma en Lars Pijlman vertellen er graag meer over in deze video.

 

Resultaat en opdrachtgevers

Het resultaat is dat toeristische regio’s kunnen excelleren. Er komen weer private investeringen los en sociale- en huisvestingsproblemen worden bij de wortel aangepakt.

Dit doen we met en voor brancheorganisaties, gemeenten, regio’s en provincies. Recente opdrachten zijn:

  • Vitaliteitsaanpak verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord
  • Vitaliteitsaanpak verblijfsrecreatie provincie Drenthe
  • Vitaliteitsaanpak verblijfsrecreatie gemeente De Wolden
  • Vitaliteitsaanpak gemeente Oisterwijk

 

Bent u op zoek naar een echte oplossing?

Of nieuwsgierig wat we precies voor u kunnen betekenen? Via de contactgegevens van onze specialisten komt u direct met ons in contact.

Of stuur ons een berichtje via onderstaand formulier.

 

De gegevens zijn verzonden!
Er ging iets mis met het versturen. Probeer het later nog eens.

Onze specialisten

Willem Kraanen

Willem Kraanen

Ervaren adviseur met oog voor ondernemersbelangen én bestuurlijke verhoudingen

Tel. : 06 8683 9144
Email : w.kraanen@zka.nl

Object reference not set to an instance of an object.

Joost Gieling

Joost Gieling

Expert in plattelandsontwikkeling en erfgoed

Tel. : 06 8687 5825
Email : j.gieling@zka.nl

Onze klanten